J. Gašpar bude v múzeu prednášať o Uhorskom karpatskom spolku

06.08.2013 Poprad

Poprad 6. augusta (TASR) – Letná čitáreň v Podtatranskom múzeu v Poprade pokračuje ďalšou prednáškou. Tentoraz sa bude v stredu 7. augusta téme 140. výročia vzniku Uhorského karpatského spolku venovať Ján Gašpar zo Štátnej vedeckej knižnice Košice. Informovala o tom riaditeľka múzea Magdaléna Bekessová.
"V rámci Letnej čitárne majú návštevníci možnosť posedieť si v príjemnom prostredí pod holým nebom, kde im bude k dispozícii množstvo publikácii z fondu muzeálnej knižnice. Ponuka zahŕňa najnovšie čísla regionálnych periodík, publikácie z edičnej činnosti múzea, ako aj najnovšie prírastky do fondu knižnice," uviedla Bekessová. Pre návštevníkov je pripravený zoznam literatúry, z ktorého si môžu vybrať, ale v prípade konkrétnych požiadaviek a pri dodržaní pravidiel ochrany fondu môžu študovať aj literatúru mimo ponuky.
Letná čitáreň je otvorená v priestoroch átria počas celých prázdnin vždy v stredu od 15. do 19. hodiny a vždy ju dopĺňa nejaká prednáška. "V prípade nepriaznivého počasia budeme naše služby poskytovať v priestoroch študovne muzeálnej knižnice," dodala Bekessová. Prednáška s Jánom Gašparom sa začne o 20. hodine.
Uhorský karpatský spolok vznikol 10. augusta 1873 s cieľom rozvíjať ochranu prírody, turizmus, horolezectvo a lyžovanie najmä na území Vysokých Tatier. Počas jeho pôsobenia vzniklo v Tatrách množstvo turistických chodníkov, chát a ciest, ktoré turisti doteraz využívajú. Spolok skončil svoje pôsobenie, keď zaniklo Rakúsko-Uhorsko.
 

Vyberte región